Bogactwo kulinarne: sady, jabłka, śliwy, kuchnie lokalne, trasy smakoszy
2014-04-16

Sądecczyzna to kraina sadów owocowych. Jabłka, śliwy i grusze dojrzewają w słońcu na łagodnych beskidzkich stokach. Wzdłuż doliny Dunajca rosną na tyczkach dorodne strąki fasoli „Piękny Jaś”. Kuchnia lokalna obfituje w przetwory i soki, nalewki, zupy i przystawki, nie do wiary, na ile sposobów można wykorzystać dary natury. Rarytasy terenów górskich: delikatna jagnięcina i sery z owczego mleka dodają kuchni lokalnej specyficznych smaków. Mimo niewielkiego terytorium wykształciły się tu różne tradycje kulinarne: popradzka z Doliny Popradu, łemkowska we wschodniej części, lachowska i pogórzańska wokół Nowego Sącza. Małopolska „Trasa Smakoszy” prowadzi poprzez rekomendowane karczmy regionalne.
Słynny destylat „śliwowica łącka” i kuchnia śliwkowa ponoć powstały pod wpływem miejscowych duszpasterzy. Proboszcz z Łącka nakazał za pokutę podczas spowiedzi swoim parafianom sadzić drzewa owocowe i stąd powstały liczne sady. Inny proboszcz, z Laskowej, kazał suszyć śliwki, żeby zapobiec nadmiernej produkcji śliwowicy.

Miejsca

Pokaż wszystkie miejsca →

Trasy

Pokaż wszystkie trasy →